Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 11:36 - Върнатите лизингови активи и приключването на лизинговите сделки
Автор: ivich Категория: Други   
Прочетен: 8667 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 19.11.2009 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Привет,

Завършвам поредицата за лизинговите сделки с този пост. Връщането на лизинговия актив от лизингополучателите по собствена инициатива, поради някои от причините разгледани в предните постове не винаги, или по-скоро, почти никога не е реалния финал на договора за лизинг. Лизинговите компании определено не са "щастливи" от подобно развитие на сделката за лизинг. По отношение на върнатия актив се генерира поредица от разходи за лизинговото дружество-разходи за съхранение и поддръжка, разходи за евентуални ремонти, застраховки и данъци,  разходи за повторна реализация на вторичен пазар, разходи за персоналa зает в дейностите по препродажба. За лизинговото дружество, ремаркетинга на върнат актив може и да е източник на нови приходи, но задължително предшестван от множество предварително разходи с неясен във времето период на натрупване. За лизингополучателят-определено се спира начисляването на нови вноски по прекратения лизингов договор, но остават нерешени въпросите с евентуално натрупани фактурирани и неплатени вноски, които остават дължими, независимо от  връщането на актива. Друг евентуален проблем могат да бъдат и начислени наказателни такси за предсрочно прекратяване на договора за лизинг. Все по-често в практиката, лизинговите компании изискват и ще изискват обезщетения и неустойки по съдебен ред за повреди и вреди по актива, които го правят непригоден за повторна употреба. 
 Обективният поглед върху практиката в компаниите, в които съм работил, ме задължава да спомена и още нещо. По принцип в общите им условия по лизинговите договори, никъде, повтарям това защото е изключително важно-никъде не се третира проблема, за който пиша в момента. Не защото не се знае, че е възможно такова развитие по лизинговия договор, нищо подобно. Липсата на такива условия поражда съвсем реалната възможност за "широко" тълкуване на възникналата ситуация-вариращо от "няма такава възможност като доброволно връщане на актива съгласно общите и договорните условия по договора за лизинг", та чак до "Вие като лизингополучател, преди прекратяване на договора дължите такса .."лански сняг"...

Поздрави,



Гласувай:
9



1. henzelski - Значи
22.11.2009 17:35
да върнеш предварително лизинговия актив е все едно да се откажеш от услугите на "Топлофикация". Тоест, и в двата случая си слагаш таралеж в гащите...;)))
цитирай
2. ivich - Мдаа,
22.11.2009 18:59
Сравнението ми хареса, факт:)) Друг е въпроса, че слава Богу, нещата не са чак толкова зле. Просто, не са регулирани добре от лизинговите компании, и инициативата тук трябва да е в лизингополучателите-защото единственият вариант, който е в интерес на лизинговите компании, е когато върнатия актив се заменя с нов да кажем, по-модерен, а върнатия се препродаде на друг лизингополучател/клиент. Разбира се, когато лизингополучателя сам казва, че няма интерес от актива, или не може коректно да обслужва договора си, лизинговото дружество е последното, което ще си слага "таралеж в гащите" с пореден потенциално проблемен лизингов договор. Казано обобщено, база за споразумение има, и може да се намери вариант, но инициативата трябва да дойде от лизингополучателя:)
цитирай
3. evrazol - Имах подобен случай
22.11.2009 21:21
Лизингодателя възприе следната стратегия:

Ние няма да премем актива. Все някога ще Ви осъдим за вноските, застраховките и другите неплатени такси. До тогава кризата ще свърши.
цитирай
4. ivich - За съжаление,
22.11.2009 21:41
Напълно вярвам на тази история...Какво да каже човек, връщам се пак на темата за недостатъчни регулации в областта. Не е логично един двустранен договор да е еднопосочен в правата и задълженията. Всичко е минало и малко постфактум, но...как ли биха реагирали ако бяха уведомени официално-с писмена молба с вх.номера и всички реквизити??? Или и това е било пробвано??
цитирай
5. evrazol - Имаше вариант да бъдат уведомени
23.11.2009 12:27
с нотариална покана. Тогава поискаха автомобила да мине на "оценка" при техните дилъри. Познайте каква беше оценката - автомобил на 10 месеца, на 10 000 км. бе оценен на 17000 лв. При цена в магазина 32 000. И при остатък на лизинговите вноски 25000. Т.е. развода трябваше да ми струва около 8000лв. Може би можех да искам независим оценител, но докато се задвижи процедурата щях да навъртя още няколко вноски. Така че се отказах и продължавам да плащам нещо което ми е напълно излишно.
Мислих върху друг вариант.
Вкарва се автомобила във фирмения сервиз за диагностика и не се получава обратно. След това следва нотариалната покана да развалят договора. Но проблема с оценката остава.
Май най-удачен се оказва варианта с опожаряването на актива, което си е престъпление. От друга страна като знаем с какви права се ползват престъпниците ... :)
цитирай
6. ivich - Според мен, evrazol,
26.11.2009 00:34
Нито един от описаните варианти не е от реално "работещите", особено пък последния:)) Но факт, загубите на лизинговите дружества са обикновено сериозни в случай на доброволно връщане на актива от лизингополучателите. Поради това, единствен възможен вариант тук е евентуално споразумение за встъпване в договора на трето лице, или продажба на актива с тристранно споразумение между Вас, купувача и лизинговата компания. Казвам това, като си давам сметка, че разсъждавам от позицията на практика, а не на юриста...Но тук, в блоговете ни има и добри юристи, те може би ще дадат друг съвет на база тяхната практика:)
Поздрави,
цитирай
7. evrazol - Добрите юристи
26.11.2009 21:20
Отдавна не са радетели на взаймната изгода. Те са страна и пристрастията им убиват професионализма, или техния професионализъм е пристрастието. Може би доброто решение е хвърляне на ключовете на бюрото на директора пред двама свидетери. Като се вземе предвид мудността на правосъдието и оспоримостта на всичко, резултат може да се чака след сто години:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivich
Категория: Други
Прочетен: 119883
Постинги: 16
Коментари: 152
Гласове: 5465
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031