Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2009 23:00 - Лизингованите активи и просрочените лизингови сделки-част втора
Автор: ivich Категория: Други   
Прочетен: 3861 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 01.11.2009 18:42


Привет отново,
Продължаваме разглеждането на лизинговите сделки при условията на действаща икономическа криза, този път от страната на клиента-лизингополучател. Преди това обаче, да припомня две изключително важни неща-лизингополучателя става собственик на лизингования актив едва след окончателното изплащане на задължението по лизинговия договор.. Второто-в общия случай-лизингополучателя "влиза" в сделката воден от интереса или "липса на средства" за окончателната покупка на актива, или "временно спестяване на оборотен капитал"  с цел пренасочването му в по-спешни за потребителя/фирмата направления. Най-общо казано, "привързаността" на клиента към актива, придобит чрез лизингова сделка, ще зависи от три основни фактора.
  Първият е полезносттта на актива-не в точния икономиксов смисъл на термина. По-скоро, тук за целите на изложението, ще приемем, че това е "отношението" на лизингополучателя към лизинговия актив. Ако става въпрос, за фирмен лизинг, и да кажем е закупен ключов за бизнеса на клиента дълготраен актив, при чиято липса производството/бизнеса на клиента може сериозно да пострада, ясно е че лизингополучателя приоритетно ще се грижи за доброто състояние на актива и за доброто си платежно поведение по лизинговия договор. В противен случай, би навредил сам на състоянието на бизнеса си, което в общия случай, се приема за малковероятен вариант. Всичко описано е валидно,само при добро финансово състояние на фирмата-лизингополучател. Описаният случай, е максимално добрия за лизингодателя:) Нека обаче, да добавим един малък щрих към идиличната картинка, за да я приближим към днешната реалност-финасовото състояние на фирмата-лизингополучател сериозно се влошава, натрупват се просрочени вноски, забавят се сериозно плащания. Клиентът става "проблемен" за лизинговата компания. Що се касае за самия лизингов договор, той също става проблемен за клиента. Не само заради натрупващите се просрочия по неплатени вноски, а и заради периодично начисляващите се неустойки по договора /по най-често срещания случай-0,1 % на ден върху просрочието, или ...36 процента годишно/. Какъв е работещия вариант за клиента и за лизинговата компания.??Най-общо-актива е "неприкосновен" за клиента-загуби ли го,  губи бизнеса си. За лизинговата компания проблема има малко по-различно измерение. Ако актива не е погинал и има дълъг период на използване, той не е от съществен приоритет, в разглежданата хипотеза,  по -скоро важна е платежоспособността на фирмата-лизингополучател. В случай, че има дори и малка надежда за фирмата-клиент, работещия вариант и за двете страни е предоговаряне на лизинговия договор и реструктуриране на погасителните планове по него. Това е добре за клиента-запазва актива си като основна част от бизнеса си, стопират се неустойките по лизинговия договор. Ако лизингополучателя правилно е преценил възможностите си, и е предложил консервативен погасителен план по договора, решението може и да е тук:) За лизингодателя-също е работещ вариант-не са необходими разходи за изземване на актива, няма нужда от усилия за повторната му препродажба /ремаркетинг/. Решава се и проблема с провизирането на тази експозиция.
За да не досаждам на всички Вас, приятели, предлагам да продължим отново следващия път. Очаквам коментарите/мненията Ви:)


Тагове:   лизинг,


Гласувай:
7



1. анонимен - Купувал на лизинг и пак ще го направя
04.10.2009 19:57
Добър ден ivich,
за мен е странно как хора, които нямат пари за поне три вноски подписват договор за лизинг.
---
Често ме питат защо не си купувам телефон, лаптоп, кола и т.н. на лизинг.
А защо да се обвързвам с договор, живещ в държава с нестабилна икономика ?
На всеки 3-4 години - има ръст .
На всеки 3-4 години червено - разпределение и погром.
Повече от половината клиенти на лизинговите компании са хора без никаква бюджетна култура.
---
Важна тема е до колко обмислено хората пристъпват към договра за лизинг.
---
Бях консултант на фирма с няколко фирмени буса. Нови, купени на лизинг.
Изплащаха си вноските редовно, оторизиран сервиз и всичко - по договора.
НО в договора за лизинг не пише, че лизингополучателят няма право да наема за шофьори малоумни и неграмотни идиоти.
ИДИОТИ, които мислеха само за салатка и ракийка !
Поне три дни в седмицата бяха пияни на работа. Шофираха новите /ЧУЖДИ/ фирмени бусове и се смятаха за безсмъртни, добри шофьори.
През времето на договора ми - 6 месеца - катастрофираха с два буса и ги докараха за скраб.
Кой е виновен ?
Защо застрахователите плащат ?
И много други въпроси
цитирай
2. ivich - Ето един прекрасен отзив,
04.10.2009 21:14
с много въпроси, база за страхотна дискусия! Благодаря на vladimiryosifov за този коментар, задаващ много повече въпроси, отколкото отговори. Може би, и.. защото отговорите на тези въпроси са строго индивидуални. Ще се опитам, макар и накратко, да отговоря с моята версия по тях. В по-раншен мой постинг тук, отбелязах, че за мен едни от движещите пазарни сили са алчността и страха. В плоскостта, за която говорим сега, алчността се захранва от нещо много простичко-измамната достъпност, усещането че-имаш или нямаш възможност от финансова гледна точка-достатъчно е да си го пожелаеш. При атмосфера на лесно и достъпно финансиране/кредитиране-всичко е на една ръка разстояние. Доставчика иска да си пласира стоката- да кажем в частния случай-автомобила. Търговецът на пари-да си продаде на възможно най-висока цена ресурса /с ГПР да кажем над 30 процента/. Наивния потребител, плуващ в розовите облаци на вседостъпност-и той е доволен-колата е негова. Кой ти мисли за вноски в този момент, за реални възможности, за бюджетиране??? Картинката може да се изкриви и още повече-дилър продава, дори.. с нула процента първоначална вноска /схеми за това-колкото искаш:)/. Щом всички са доволни-идва и момента на подписване на договора..а там както бяхме коментирали и преди-голяма част от важните неща, са с подходящия нечетлив щрифт. А всички в сделката бързат-всеки сам за себе си-кой да ти чете малките буквички?! Прав е vladimiryosifov, пазарните цикли са нешо важно в икономиката, когато се планира дългосрочно изплащане на актив-и затова трябва да държим сметка:) Какво да кажем пък за управлението на персонала, и за отношението му към чуждата собственост...Много важни неща има в този коментар, и много нови постинги ще предизвика:) Чакам и Вашето мнение, приятели:))
цитирай
3. ka4ak - изключително удобна опция,за грамотни хора!
06.10.2009 10:08
За съжаление не се разбира и се действа първо сигнално!Докато за битовия потребител е разбираемо,за хора от бизнеса е непростимо!Непрекъснато се сблъсквам с приятели,които са много над средното ниво/финансово/и се чудя как толкова години са работили и 5000 лева не са ги брояли за пари,а сега се оказват с непосилни задължения!Всичко се оказва,че опира до финансова култура и излиза наяве,че до сега/имам предвид кризата/всичко се е движело въпреки законите на пазарната икономика!Смятах че пораженията от Виденово време са разчистили пазара от неграмотните бизнесмени,но се оказа че не е така и доста голяма част са се отлепили и не само са харчили безогледно,но за кратко време са натрупали милионни задължения!Установих че това е комплексна грешка в която държавата не е реагирала,защото не е нормално да имаш към НОИ задължения 150000,380000,540000лв и съответно към лизинг и банки 1100000,3400000,4500000лв.
Пример перфектна производствена линия,която може да работи в режим 24 часа,на седмица и се събират 10 часа работа,но бюрото е за 14000лв,а стола за 8000 и се вози на кола за 150000/на лизинг/Този производител,се оказа че няма елементарна икономическа култура и тепърва/за да бъде изваден/го учиш на елементарни правила!Бях изумен че един чисто нов" Мерцедес"вместо да се качиш и да се возиш,се напъват да го бутат,но за по сигурно освен вдигната ръчна спирачка,са му сложили и трупчета за да не може да помръдне!
цитирай
4. ivich - Така е,
07.10.2009 06:16
липсва финансова култура, прав си, ka4ak, за съжаление...Но, има и друго-защо им е на псевдо-"бизнесмени" да са образовани??? Те просто си действат на принципа-"Не ми давай акъл, а пари.." И на принципа на Мечо Пух-"Колкото повече, толкова..повече". И за да не ми се обидят някои, които наистина с ум и разум са изкарали "първия" милион, ще кажа, че картинката, за която ние с теб си говорим в момента,и която е прекрасно описана и от теб по-горе, обхваща основно "назначените" бизнесмени и случайно попадналите в бизнеса хора. А проблема има и друго "измерение"-при нас на бизнеса се гледа като на.."далаверка", а не като нормален начин да получиш възнаграждение за това, че си създал допълнителна стойност за някого, чрез продукта/услугата си, въпреки рисковете на начинанието:) Поздрави, и наминавай!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivich
Категория: Други
Прочетен: 119880
Постинги: 16
Коментари: 152
Гласове: 5465
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031