Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 21:45 - Лизингованите активи и просрочените лизингови договори-част първа
Автор: ivich Категория: Други   
Прочетен: 2025 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 22.11.2009 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Привет приятели,
Започвам този постинг по един коментар на prodigal и във връзка с обещанието което имам към него. Темата, която започвам е хем разнолика, хем не подлежи на някаква стандартизация. Затова, започвам сега, пък със сигурност ще има продължение и по-нататък във времето. За незапознатите с лизинговите сделки, съвсем кратко въведение в материята с един безкрайно опростен пример. Искам да си купя, например автомобил. Нямам обаче достатъчно средства да си го закупя веднага. Или друг вариант-имам парите, но по някакви причини-не желая да вкарвам всичките си средства в тази сделка. Но все пак-искам автомобила-сега и веднага. Идеална ситуация за лизинговата компания X. Тя ще купи автомобила за своя сметка, и веднага ще ми даде възможност да подкарам желаната кола. Аз обаче, все пак искам някой ден да съм собственик на автомобила ,и като част от договора се задължавам да изплащам тази покупка на лизинговата компания във времето. Определено собствеността ще ми бъде прехвърлена едва след като изплатя изцяло задължението си към лизинговата компания. Не влизам изцяло в подробности, не това е идеята на това което пиша, затова само ще спомена че по тази схема може да действа и фирма, която чрез лизингова компания да си закупи някакъв дълготраен актив-МПС,оборудване, което има дълъг срок на използване и може да се изплаща дълго време на части. Изгодата за фирмата лизингополучател може да е в различни посоки, ще отбележим тук с цел опростяване на въведението, че най-често тъсения ефект е, икономисване на част от фирмените средства с цел увеличаване на наличния оборотен капитал. Пак искам да се извиня на част от читателите си, но картинката е така опростена, само заради идеята че не всеки от четящите блога има представа от лизингови сделки.
Така, мисля че за въведение това е добре, искам отново да акцентирам на най- важното-лизинговата компания остава собственик на актива до окончателното му изплащане. От тук за нея следва и един основен пазарен риск-риска от спад в пазарната цена на актива. Това от една страна е предизвикано от амортизацията на актива, в резултат на неговата употреба. От друга, общия пазарен риск от стойността на активите в икономиката. При криза, в каквато казват се намираме в момента:), цените на активите падат, основно във връзка с намалялото потребление и ориентацията на потребителите към покриване на ежедневните нужди, а не към стоки със дълготрайна употреба. За фирмите, аргумента е почти същия-отлагат се дългосрочните инвестиции за по-добри времена, т.е има спад и в потреблението на дълготрайните активи. Обобщено, в условия на икономическа криза, цените на повечето активи поема уверено надолу, а хората обръщат повече внимание на закърпване на изтънелия семеен бюджет, за сметка на покупката на активи.с по-дългосрочна употреба.
За лизинговата компания като собственик на лизингования актив пазарната преса в тази ситуация е сериозна-един път, актива нейна собственост се амортизира от неговото използване, втори път, пазарната му цена пада и от ефекта на понижаващите се цени. Какво най-вероятно би си направил като простичка сметка лизингополучателя и как биха изглеждали нещата от негова гледна точка-това ще се опитам да обясня в следващия си пост:)



Тагове:   лизинг,


Гласувай:
5



1. prodigal - Мерси ivich
02.10.2009 10:20
Очакваме продължението.

Поздрави
цитирай
2. ivich - Няма защо,
03.10.2009 15:59
prodigal:) Проблемът е, че темата е тясно професионална и се опасявам, че мога да стана скучен;) Не на всеки ще му е интересно тук, но какво пък-за мен също е безкрайно полезно да се опитам да систематизирам нещата.
Поздрави и от мен:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivich
Категория: Други
Прочетен: 119878
Постинги: 16
Коментари: 152
Гласове: 5465
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031